BI

Wat is Business Intelligence?

Een van de meest voorkomende definities is dat business intelligence een door technologie ondersteund proces is voor het analyseren van gegevens en het presenteren van bruikbare informatie die eindgebruikers, zoals leidinggevenden en management, helpt om weloverwogen zakelijke beslissingen te nemen. BI maakt het voor bedrijven gemakkelijker om een ​​holistisch beeld te krijgen, analyses uit te voeren, rapporten te maken en gegevens op te vragen en te visualiseren met behulp van verschillende tools, applicaties en methoden. Deze gegevens kunnen zowel uit externe als interne bronnen komen. Ze worden dan praktisch weergegeven in de tool en zijn beschikbaar voor verdere verwerking. Dit brengt grote voordelen voor bedrijven op het gebied van productiviteit, efficiëntie, planning en transparantie.

Welke aspecten omvat business intelligence?

Business Intelligence omvat het proces van het vergemakkelijken van zakelijke besluitvorming met behulp van een verscheidenheid aan tools, toepassingen en methoden. Dit omvat de volgende aspecten:

  • Verzamelen van gegevens uit externe of interne bronnen (datawarehouse)
  • Voorbereiden en uitvoeren van data-analyse
  • Ontwikkeling en uitvoering van queries
  • Maken van rapporten, dashboards en datavisualisaties
  • Presentatie van de analyseresultaten

Wat zijn de voordelen van Business Intelligence?

Zoals eerder vermeld, is BI een uitstekende tool om de alsmaar groeiende datastroom in een bedrijf zo bij elkaar te brengen en te analyseren dat de verantwoordelijken beslissingen kunnen nemen op basis van het geheel van relevante externe en interne databronnen. De analyseresultaten zijn niet alleen beschikbaar voor managers, maar ook voor de rest van de medewerkers, die ze kunnen gebruiken om efficiënt te werken, een overzicht te krijgen en deze kennis te integreren in verschillende processen om de productiviteit en het tijdbeheer van het bedrijf te optimaliseren.

Waarom is business intelligence belangrijk?

Business Intelligence is een term die in de IT al heel lang bekend is. In het verleden werden BI-tools gebruikt door IT-professionals en data-analisten om rapporten voor hun klanten te maken over hun analyseresultaten, die op hun beurt beschikbaar waren voor de ondernemers als basis voor besluitvorming.

Door de opkomst van een groot aantal praktische BI-toepassingstools zijn het niet meer alleen de experts die data efficiënt kunnen verwerken en analyseren. Dit, in combinatie met de algemene evolutie in informatica en de data-overload waar vrijwel elke organisatie tegenwoordig mee te maken heeft, maakt BI-praktijken een integraal onderdeel van de bedrijfsstrategie. Big data kan je ook zo presenteren, evalueren en analyseren dat je overzicht krijgt en je niet meer overweldigd voelt door de grote hoeveelheid data.

Waar wordt Business Intelligence gebruikt?

Door het zelfstandig gebruik van BI-applicaties door bedrijven is het belang hiervan aanzienlijk toegenomen. Inmiddels zijn er tal van grote, middelgrote en kleine bedrijven die zelfstandig gebruik maken van business intelligence. Zowel managers als vaste medewerkers waarderen de praktische tools die de analyse en het creëren van zakelijke tactieken positief beïnvloeden.

De reden voor deze verschuiving onder gebruikers is niet in de laatste plaats te wijten aan de vele praktische BI-platforms die nu beschikbaar zijn en op basis waarvan onafhankelijke omgang met de verschillende gegevens niet meer uitsluitend mogelijk is voor IT-experts. Open-source BI-softwarepakketten en selfservice BI zorgen ervoor dat je geen geweldige achtergrond nodig hebt om BI te gebruiken.