Twee zijn beter dan één: verborgen ritssluiting en drukknopen. Dat is waar het om gaat bij zippers & co. Niet alleen stof en kleur maken functionele en comfortabele werkkleding, maar ook details die meestal worden verwaarloosd, zoals sluitingen. Bij het kiezen van de modellen zijn ze ook een criterium waarmee rekening moet worden gehouden.
Kleding moet natuurlijk in de eerste plaats gemakkelijk en snel te openen en te sluiten zijn. Een goede bruikbaarheid mag er echter niet toe leiden dat knopen, ritsen of klittenbandsluitingen met de minste inspanning openspringen. Een veilige oplossing zijn knoppen die twee keer gesloten kunnen worden. En er zijn ook verschillen in de gespen van tuinbroeken. Kwalitatief hoogwaardige artikelen zijn eenvoudig aan te passen en geven niet toe tijdens fysieke arbeid.
Afhankelijk van het vak is het ook belangrijk dat er geen metalen voorwerpen uit de broek en jas steken die gevoelige oppervlakken of waardevol materiaal kunnen beschadigen. Afgedekte knoopsluitingen, klittenbandsluitingen of gecoate materialen elimineren dit risico.
Wanneer is welke sluiting nuttig?
De traditionele knopen worden steeds vaker vervangen door ritsen of klittenband. Met name ritsen hebben als voordeel dat de drager met één beweging een groot gebied volledig kan sluiten. Bij drukknopen daarentegen is er altijd een restopening tussen de knopen, wat oncomfortabel is in de kou. Te fijne ritstrekkers mogen echter niet worden gebruikt in werkkleding voor vakmensen, omdat veel activiteiten in het dagelijks werk met handschoenen worden uitgevoerd en de tags daarom gemakkelijk vast te pakken moeten zijn.
Klittenbandsluitingen zijn ook praktisch en zinvol op sommige plaatsen, bijvoorbeeld met zakken voor mobiele telefoons. Hier zou de mobiele telefoon volledig in de zak verdwijnen, zelfs wanneer de knop werd ingedrukt – maar als de drager op de knop drukte bij het sluiten van de zak, zou hij het display kunnen aanraken en zo onbedoeld zijn mobiele telefoon activeren.
Het komt allemaal neer op zorg
Naast de functionaliteit en kwaliteit van de sluitingen is ook een goede verzorging en onderhoud van belang om snelle slijtage te voorkomen. Textieldienstverleners zoals DBL – Deutsche Berufsjiang-Leasing GmbH letten ook bij onderhoud op de juiste technische staat van alle bevestigingsmiddelen. Dit begint bij de ontwikkeling van de collectiestukken. Omdat het reparatiegemak ook bijdraagt aan de levensduur van de kledingstukken. Als ze versleten zijn, moeten ze snel worden vervangen. Daarom gebruiken de kledingfabrikanten waarmee DBL samenwerkt een zeer eenvoudig te repareren naaitechniek in de productie. Op deze manier kan later handmatig werk snel en gemakkelijk worden uitgevoerd – zelfs met een nogal gecompliceerd onderdeel zoals de ritssluiting.
Verzorging, onderhoud en reparaties worden door textielverhuurdersals onderdeel van hun textielservice verzorgd, zodat de bedrijven het zelf niet meer hoeven te doen. Dit is een voordeel, vooral als het gaat om gestandaardiseerde beschermende kleding, omdat om veiligheidsredenen hiervoor alleen originele materialen mogen worden gebruikt – inclusief de sluitingen.