Zeilen is een populaire hobby. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in zeilboten en hoe duur de boten zijn, inclusief onderhoudskosten. In principe hangt het altijd af van de zeilboot, het merk en het type en de frequentie van gebruik. Er zijn goedkope zeilboten in prijsklassen van 5.000 euro tot boten vanaf 60.000 euro. Er zijn geen grenzen aan de top. De meest populaire en bekende merken voor zeilboten zijn onder andere Hanse, Dufor (Dufour), Bavaria en Beneteau. Als u de exacte prijzen voor zeilboten wilt berekenen, moet u meer informatie vinden op verschillende fora op internet. In deze tekst vindt u belangrijke informatie over de zeilbootprijzen of waar u op moet letten bij het berekenen van de prijzen voor zeilboten.
Prijzen voor zeilboten berekenen: hier moet je op letten
Bij het berekenen van zeilbootprijzen moet u eerst en vooral letten op het type, de maat en het merk. Materiaal, accessoires en uitrusting spelen natuurlijk ook een belangrijke rol. De meest voorkomende typen zijn zeilcatamarans, kielboten en regattaboten. Zeilcatamarans zijn relatief breed gebouwd, liggen relatief rustig in het water en hebben een ruime kajuit in het midden. Kielboten zijn klassieke zeilboten zoals wij ze kennen. Ze hebben een kiel en worden gebruikt voor recreatieve doeleinden. De meeste zeilboten hebben nog een kleine motor. Regattaboten zijn sportieve zeilboten die bedoeld zijn voor wedstrijden. Het ontwerp en de constructie is sportief zodat de zeiler maximale snelheden op het water kan halen. Zeilboten kunnen in de regel in drie prijscategorieën worden ingedeeld. In de derde prijscategorie vind je zeilboten tussen de 5.000 en 15.000 euro. Deze categorie omvat kleinere zeilboten en single-handed zeilboten. In de tweede prijscategorie kosten de boten tussen de 15.000 en 30.000 euro. Deze boten zijn iets groter en meer geschikt voor twee personen. Deze zeilboten zijn geschikt voor beginners of ervaren zeilers. Kwalitatief hoogwaardige zeilboten voor twee van Beneteau, Hanse, Dufor of Bavaria zijn hier in te delen op prijs. Er is nog een categorie op de markt tussen de 30.000 en 60.000 euro aanschafwaarde. In deze categorie vindt u kielboten. Bij deze boten zijn de materiaalkosten en de opslag- en fabricagekosten hoger in vergelijking met andere zeilboten. De uitrusting voor de kielboten kan ook aanzienlijk duurder zijn als je voor een luxe uitrusting wilt gaan. Natuurlijk vind je onder de zeilboten ook modellen die duurder zijn dan 60.000 euro. Hier spreekt de kenner echter niet meer van eenvoudige zeilboten, maar van zeiljachten. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een nog hogere kwaliteit apparatuur, wat de prijs verder opdrijft.
Wat zijn de kosten voor zeilboten?
Naast de aanschafkosten zijn er nog andere kosten voor zeilboten. De meeste kosten zijn voor de zeilboot of het model. U moet echter rekening houden met extra kosten. In veel gevallen zijn de zeilen voor de boot niet bij de koopsom inbegrepen. Verder dient u een zeiluitrusting, een geschikte boottrailer, spinnaker en gennaker, een buitenboordmotor en een slipkar aan te schaffen. Boottrailers kunt u in de meeste gevallen direct bij de dealer kopen. Om de zeilboot te vervoeren heeft u de trailer nodig. Ter bescherming tegen weers- en omgevingsinvloeden dient u ook een geschikt dekzeil te kopen. Alvorens een zeilboot te kopen, onderschatten veel booteigenaren de jaarlijkse onderhoudskosten van de zeilboot. Er is een vuistregel voor het berekenen van onderhoudskosten. In de meeste gevallen kunt u als eigenaar van een zeilboot rekenen op onderhoudskosten van tien procent van de aanschafprijs per jaar. Koop je dus een zeilboot voor 7.500 euro, dan heb je ongeveer 750 euro per jaar nodig voor onderhoud. In de meeste gevallen zijn de onderhoudskosten echter afhankelijk van de ligplaats en de locatie. Heeft u een ligplaats voor uw zeilboot in Monaco, dan zijn de onderhoudskosten aanzienlijk hoger. De onderhoudskosten zijn inclusief kosten voor aansprakelijkheidsverzekering, boottransport met trailer en liggelden. In de huidige tijd speelt ook het brandstofverbruik een belangrijke rol. De brandstofprijzen zijn de afgelopen tijd blijven stijgen. Het einde is ook niet in zicht. De motoren van de zeilboten verbruiken zo’n acht tot tien liter per uur bij een snelheid van rond de twaalf km/u. De kosten van een ligplaats variëren en zijn afhankelijk van de locatie. Bij een grotere boot betaal je natuurlijk ook meer voor een ligplaats. Als u een ligplaats aan het Bodenmeer heeft, moet u vanwege de goede ligging rekening houden met gemiddelde maandlasten van rond de 800 tot 1.000 euro. Er zijn natuurlijk andere regio’s in Duitsland die aanzienlijk goedkoper zijn. Het zeilseizoen loopt van april tot eind oktober. Denk dus vooraf goed na over een ligplaats en parkeerplaats voor de winter. Winterstalling voor uw zeilboot is ook aanzienlijk duurder dan aanmeren in de zomer. Naast transportkosten kunnen er ook kraankosten ontstaan als u uw zeilboot niet zomaar op de helling kunt laten glijden.
Idealiter zoekt u een plaats in een tegen weersinvloeden beschermd en droog onderkomen. Het is belangrijk dat de luchtvochtigheid in de hal gereguleerd kan worden om schimmelgroei te voorkomen. U kunt uw zeilboot afdekken met een luchtdicht zeildoek en beschermen tegen stof en ander vuil. Denk er ook aan om kleine openingen af te sluiten met gaas. Zo komen er geen dieren in de boot. De kosten voor een beveiligde hal zijn beduidend duurder dan een simpele parkeerplaats in een garage. Een andere kostenfactor zijn de transportkosten als u uw zeilboot in de zomer naar de ligplaats brengt of in de winter naar de ligplaats. Ook kunnen jaarlijks kleine onderhouds- en reparatiewerkzaamheden nodig zijn. De reparatiekosten kunnen variëren. Het hangt altijd af van wat er op de zeilboot moet gebeuren, b.v. B. Diverse houtwerkzaamheden, onderhoudswerkzaamheden aan de elektronica, controleren van de gasleidingen, vervangen van pakkingen en andere aanpassingen aan de boot. U heeft een zeilboot gekocht voor excursies, vakanties of boottochten op het water. Vakantiekosten moeten ook worden overwogen bij het plannen van uw budget.
Tips voor de prijzen van zeilboten
Prijzen van zeilboten kunnen variëren. De duurste merken zijn oa. Aquijo, Sea Cloud, Eos, Maltese Falcon, Sybaris en Vertigo. Deze merken produceren echter meestal grotere zeilboten en jachten. Populaire zeilbootmerken zijn Bavaria, Hanse, Dufor en Beneteau. Als u een goedkope zeilboot wilt kopen, moet u eerst de prijzen van de verschillende merken en modellen vergelijken en welke diensten u krijgt. De volgende tips kunnen je helpen bij je keuze:
- Probeer niet te veel geld uit te geven aan uw zeilboot. Als beginner zijn zeilboten met basisuitrusting perfect geschikt. Na verloop van tijd zult u voorkeuren en vereisten ontdekken die u aan uw zeilboot zou willen hebben. De uitrusting in een zeilboot kan erg hoog zijn. Om de prijs laag te houden, kies je best voor de basisversie. Upgraden kan altijd. U moet een relatie en band met uw zeilboot ontwikkelen. Deze investeringen zullen meer dan de moeite waard zijn met latere upgrades op maat van uw exacte voorkeuren.
- Als u een beginner bent in zeilen, moet u gebruik maken van een koopgids. In het koopadvies wordt een passend bootconcept individueel voor u ontwikkeld. Ook worden hier prijs-prestatievergelijkingen van verschillende modellen en fabrikanten uitgevoerd en krijgt u een gedetailleerd inzicht in de zeilwereld.
- Bij de aankoop spelen ook de materialen een belangrijke rol. RVS en aluminium zijn onderhoudsarm en praktisch tegelijk. Kijk tijdens de rondvaart ook eens naar de motor inclusief de motorruimte, zeker als je een gebruikte zeilboot wilt kopen. Hij mag niet naar olie of diesel ruiken en de motorruimte moet er netjes uitzien. Controleer het zeil en de uitrusting goed om kleine onvolkomenheden te kunnen zien. U dient de inspectie te doen met een ervaren zeiler die mogelijke gebreken snel kan identificeren.
- En een zeilboot heeft natuurlijk onderhoude waar je rekening mee moet houden, zoals bijvoorbeeld nieuwe ezeilen. Hiervoor kun je een kijkje nemen bij thesailfactory.nl.