Verwarming

Is één infraroodverwarming per kamer voldoende?

Met bovenstaande waarden kun je een binnentemperatuur bereiken tussen de 20 en 22 graden, wat als zeer aangenaam wordt ervaren. In plaats van een 900 watt infraroodstraler kunnen ook twee 400 watt apparaten gebruikt worden. Twee apparaten leveren een groter verwarmingsvermogen, hoewel het stroomverbruik niet toeneemt. Het enige nadeel: je hebt wat meer ruimte nodig in het appartement. Over het algemeen zorgen echter meerdere “kleine” infraroodstralers voor een beter ruimteklimaat dan een enkele, zeer krachtige verwarming. Dit komt ook doordat meerdere infraroodstralers verschillend kunnen worden geplaatst. Hierdoor wordt de ruimte gelijkmatiger verwarmd en neemt het welzijnsgevoel verder toe.

Prestaties zijn belangrijk

De grootte van de infraroodverwarming is niet zo belangrijk, want het enige dat telt, zijn de prestaties. Het hangt veeleer af van de ruimtelijke omstandigheden in uw appartement. Hoewel er in de badkamer misschien ruimte is voor een zeer grote spiegelverwarming, moet vanwege de ruimte een compacte schilderijverwarming worden gekocht voor de studeerkamer.

Let in ieder geval op de geadverteerde prestaties zodat de gewenste kamertemperatuur wordt bereikt.

Omrekening van vierkante meters naar watt

Uiteraard is het benodigde wattage ook afhankelijk van de isolatiewaarde van het appartement en het aantal buitenmuren. Het gebruikelijke wattage ligt tussen de 300 en 900, dus voor elke vierkante meter moet rekening worden gehouden met 50 tot 60 watt. Als je het wat warmer wilt, kun je rekenen met 60 tot 70 watt per vierkante meter. Houd er rekening mee dat voor de badkamer een hogere norm geldt. In de badkamer is het altijd warmer dan in de andere kamers – tot 24°C is zeker gewenst. Om deze temperatuur te bereiken moet je rekenen met 70 tot zelfs 100 watt per vierkante meter voor de badkamer.

Infraroodverwarming: benodigd vermogen in watt per kubieke meter Interessant zijn ook de referentiewaarden gemeten in kubieke meters. Deze waarden zijn nog nauwkeuriger omdat er rekening wordt gehouden met de hoogte van de ruimte. Standaard zijn van toepassing:

  • zeer goede ruimte-isolatie volgens de laatste richtlijnen: 6-18 watt per m³
  • Zeer goede tot goede ruimte-isolatie: 15-20 watt per m³
  • Goede ruimte-isolatie: 18-24 watt per m³
  • gemiddelde ruimte-isolatie: 24-32 watt per m³
  • Slechte tot zeer slechte ruimte-isolatie: 32 watt per m³ en meer

Als elektrische verwarming woonkamer is het aan te bevelen meerdere infrarood verwarmingen in de woonkamer te plaatsen, zeker als de woonkamer groter is.