Tuinmeubels

Houten tuinmeubelen schoonmaken en onderhouden

Tuinmeubelen, bijvoorbeeld een loungebank tuin, werden vroeger gemaakt van gelakt naaldhout zoals grenen, sparren of beuken en moesten regelmatig geschuurd en gelakt worden. Omdat dat tijdrovend was, namen veel tuinbezitters hun toevlucht tot minder mooie plastic meubelen. Tegenwoordig worden tuinmeubelen gemaakt van duurzame houtsoorten zoals teak, robinia, eucalyptus of ceder. Ze bevatten essentiële oliën die een natuurlijke bescherming bieden. Een speciale behandeling is dus niet nodig.

Regelmatig schoonmaken met natuurlijk zeepsop

Het meubilair moet echter regelmatig worden schoongemaakt – bij voorkeur aan het begin en het einde van het tuinseizoen – bij voorkeur met een zeepoplossing op basis van natuurlijke zeep. Natuurlijke zepen bevatten plantaardige oliën, die niet alleen een reinigende werking hebben, maar ook voor een zekere hydratatie zorgen. Gebruik voor het reinigen geen microvezeldoeken, deze verwijderen olie uit het hout. Een eenvoudige katoenen doek, borstel of spons is voldoende. Na het reinigen met een droge doek of doek afwrijven zodat er geen zeepsop op het hout achterblijft.

Oliën impregneren en beschermen tegen vergrijzing Als vuil, zoals etens- en drankresten, niet meer kan worden afgewassen zonder resten achter te laten, is het de moeite waard deze te behandelen met een verzorgende olie. Als je wilt voorkomen dat je tuinmeubelen vergrijzen, moet je ook olie gebruiken, en niet alleen in het voorjaar, maar twee tot drie keer per jaar. Er zijn kleurloze en gekleurde (gepigmenteerde) oliën.

Tuinmeubelen van hout krijgen een zekere patina en worden na verloop van tijd grijs. Als je het niet prettig vindt, moet je het behandelen met olie.

Kleurloze oliën bieden geen UV-bescherming, dus geen bescherming tegen vergrijzing. Onderhoudsoliën dienen altijd oplosmiddelvrij te zijn, zodat de natuurlijke houtbescherming behouden blijft. Het is het beste om de olie aan te brengen met een borstel, pad of katoenen doek. Enkele uren in de schaduw laten drogen. Polijsten na de behandeling verhoogt het impregneereffect. Belangrijk: Als u uw meubelen met onderhoudsolie wilt behandelen, moet u deze zeker vooraf reinigen, omdat vuil en onderhoudsolie zonder voorbehandeling aan elkaar gaan kleven, waardoor de meubelen sneller vuil worden.

Bij zware slijtage helpt eerder slijpen

Schuren moet worden gedaan met fijn schuurpapier en zonder grote druk. Als het meubel erg grijs is, een patina heeft of een ruw oppervlak heeft, raden we aan om het na het reinigen af ​​te schuren. Gebruik korrel 100 tot 120 en werk zonder druk. Zuig vervolgens de afgeschuurde deeltjes af en wrijf het meubel in met een microvezeldoek. Zeer sterke vergrijzing kan worden verwijderd met een speciale hardhouten krachtreiniger, maar u moet wel handschoenen dragen. Tot slot behandelen met verzorgende olie.