Infraroodstralers zijn felle kachels en roodlichtlampen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen zeer efficiënte en extreem duurzame quartz heaters, vaak inefficiënte carbon heaters en de klimaatschadelijke gas terrasheaters.
Een goede infraroodstraler genereert kortegolf-infraroodstralen die lichamen en oppervlakken opwarmen. Mensen ervaren het als prettig. Infraroodstralers verschillen van gewone radiatoren. Ze worden gebruikt in de woonomgeving, in de industrie, bij de dokter, in de horeca en ook in de veeteelt/paardenhouderij.
Conventionele kachels: geen warmte zonder lucht
Conventionele stralers en infraroodstralers zoals infraroodstralers verschillen op het eerste gezicht nauwelijks van elkaar – beide varianten zorgen voor warmte. Het verschil zit in de manier waarop de warmte wordt opgewekt. Veelvoorkomende warmtebronnen zoals open haarden, kachels en radiatoren hebben lucht nodig om de omgeving te verwarmen. Het fungeert als een drager die warmte naar oppervlakken of naar onze huid geleidt. Dit principe heeft altijd goed gewerkt, maar is niet energiezuinig. Een groot deel van de energie wordt gebruikt om de omgevingslucht te verwarmen, slechts een klein deel wordt opgeslagen door de lichamen in de omgeving. Afhankelijk van hun samenstelling geven ze warmte sneller of langzamer af aan de ruimtelucht.
Wat is een infraroodstraler?
Veruit de krachtigste energiebron is de zon. Het produceert niet alleen licht, maar ook infraroodstralen. Het wordt constant in de ruimte gegooid, het raakt de aarde na acht lichtminuten, het verwarmt betrouwbaar zeeën, landschappen en gebouwen. Het leven zou niet mogelijk zijn zonder zonne-energie. Infraroodstralers werken volgens hetzelfde schema: de zon als model voor effectieve verwarming. Ze genereren pure infraroodstraling waarvoor geen transportmedium zoals lucht, gas of water nodig is. Infraroodstraling geeft alleen energie af in de vorm van warmte wanneer het oppervlakken raakt. Warmte wordt door objecten opgeslagen en afgegeven aan de omgeving. Infraroodstralers zijn veel efficiënter dan conventionele stralers, ze nemen de efficiëntere weg.
Infraroodstralers: de voordelige elektrische verwarming
Verwarmen met elektriciteit wordt algemeen beschouwd als een kostenval. Dat klopt, want radiatoren en nachtboilers zijn echte stroomvreters. Dit geldt niet voor infraroodstralers of, zoals in dit geval, voor infraroodstralers. Voor de werking is natuurlijk ook elektriciteit nodig. Deze zetten de apparaten echter effectief om in warmte. Er zijn echter geen gloeiende verwarmingsdraden of spiralen in infraroodstralers. De modellen zetten elektriciteit uitsluitend om in aangename infraroodstraling zonder (nauwelijks) warmte af te geven aan de ruimtelucht.
Waar infraroodstralers installeren? Waar moet u op letten bij de installatie?
Infrarood stralingswarmte, zelfs in hoge concentraties, kan de gezondheid ten goede komen. Het kan worden gebruikt voor de gedeeltelijke behandeling van spierproblemen en sommige aandoeningen van de luchtwegen. In stallen zorgen roodlichtlampen voor het welzijn van paarden of kuikens bij lage omgevingstemperaturen. In uw eigen vier muren zorgen zelfs kleine elektrische warmtestralers vanaf 800 watt voor behaaglijke warmte – of het nu in de woonkamer of in de badkamer is. Afhankelijk van de uitvoering zijn infraroodstralers geschikt als aanvullende of volwaardige ruimteverwarming. Het rendement en het hoge rendement van de infraroodstralers worden ook in de horeca toegepast.
Kleine terrasheaters tot 2 kW kunnen worden geïntegreerd in parasols of luifels. Het naast hogere vermogen is bij ons verkrijgbaar als staande infraroodstraler buiten met 3 kW en is voldoende voor bijvoorbeeld 24 vierkante meter als open ruimte in de tuin, balkon of terras.
Vrijwel alle modellen zijn even geschikt voor wand- en plafondmontage. Zowel in de buitenlucht als onder overdekte terrassen kunnen behaaglijke temperaturen worden gegenereerd met een aan de muur gemonteerde warmtestraler. Een groot voordeel ten opzichte van conventionele terrasverwarmers op gas is dat met elektrisch bediende terrasverwarmers ook grote buitenruimtes snel en voordelig van warmte kunnen worden voorzien door middel van terrasverwarmers. Hier worden echter infraroodstralers in het kilowattbereik tussen 2.000 watt en tot 16 kW gebruikt en vallen in de categorie van warmtestralers, plafond-buitensystemen.
Deze stralers worden dan echter op zeer grote afstand geplaatst, zoals in stadions of in hoge hallen zoals kerken, en geven toch aangename infraroodwarmte af. De minimale afstand is ca. 2,1 meter voor kacheluitvoeringen met 2.000 watt en minimaal 4,5 meter voor apparaten vanaf 6 kW. Voor nog krachtigere infrarood plafondverwarmers worden afstanden van 10 meter aanbevolen. Met de juiste accessoires zijn bijna alle goede terrasverwarmers ook met een afstandsbediening te bedienen.