Planchagrill

De plancha

Haal het vurige Spanje in je tuin. Met een plancha grill je niet alleen gezonder, maar ook diverser. Lees hier wat de grillplaat zo bijzonder maakt.

De term plancha komt uit het Spaans en betekent ijzer. In Spanje en Frankrijk is de keuken moeilijk voor te stellen zonder. Simpel gezegd is de plancha een grillplaat waarop gegrild voedsel snel en met weinig vet kan worden opgewarmd. De grillplaat wordt traditioneel gebruikt op gas- of elektrische grills. Dankzij het nieuwe ontwerp van houtskoolgrills is grillen met de plancha nu ook mogelijk op deze grills. De hete aardappel ontstond oorspronkelijk op het Iberisch schiereiland in de 19e eeuw en verspreidde zich snel naar het hele vasteland. Nu komt de trend naar onze breedtegraden via de zuidkust van Frankrijk.

Hoe werkt een plancha-grill?

In tegenstelling tot conventioneel grillen met gasgrills en dergelijke ontsnappen er bij het grillen op een plancha geen giftige gassen die het gegrilde voedsel zouden vervuilen. Er kan namelijk geen vet of vocht van marinades of verdamping op de open vlam of warmtebron druppelen, zoals bij het grillrooster het geval is.

Integendeel, het unieke karakter van de plancha bakplaat biedt het voordeel dat je gemakkelijk marinades en sauzen over je eten schenkt. Hierdoor ontstaat een heel bijzonder aroma. Gietijzer, geperst staal of roestvrij staal behoren tot de klassieke materialen waaruit plancha-grillplaten worden gemaakt. Deze materialen geleiden de warmte bijzonder goed en verdelen deze gelijkmatig over de plaat. Dit maakt roosteren op zeer hoge temperaturen mogelijk. De temperatuur op het bord ligt tussen de 300 en 320 °C en is daarom geschikt om snel aan te braden. Dankzij de panachtige constructie kent je fantasie geen grenzen – groenten, vlees, vis, garnalen of garnalen kunnen perfect gebakken worden. Maar ook voor gebakken aardappelen is de plancha grill zeer geschikt.

Plancha-grillplaten hebben in de regel twee kanten: een geribbeld en een glad. De golvende structuur is meer geschikt voor groenten, zeevruchten en reepjes. Als u echter iets ongewoons wilt bereiden, zoals een gebakken ei, omelet of pannenkoeken op uw plancha-grill, kiest u gewoon het gladde oppervlak.

Welk materiaal is het beste?

Als je nu besmet bent met de plancha-koorts en een deel van de Spaanse manier van leven in je eigen tuin wilt brengen, is de eerste vraag die moet worden gesteld welk materiaal hier het meest geschikt voor is.

  • Een gietijzeren plaat beschrijft de plancha in de eigenlijke zin en wordt beschouwd als een klassieker. De warmte wordt hier bijzonder goed opgeslagen en gelijkmatig verdeeld. Na het bakken is de plaat zeer duurzaam.
  • Een ander bekend alternatief is gegoten aluminium. Het biedt een goedkoop alternatief voor de gietijzeren planchaplaat, maar resten branden veel meer in en zijn niet of nauwelijks te verwijderen.
  • Plancha’s van geperst staal kunnen roesten, maar zijn zeer zuinig in gebruik. Ze slaan de warmte lang op en gebruiken daardoor een fractie van de energie die je nodig hebt voor een gietijzeren plancha. Plancha’s van geperst staal zijn daarom heel gebruikelijk, vooral in de professionele gastronomie.
  • Het vierde materiaal voor plancha’s is roestvrij staal. Dit is echter minder geschikt omdat het eten daar erg snel verbrandt. Bovendien heeft roestvrij staal de hoogste thermische inertie. Dit betekent dat de warmte niet gelijkmatig wordt verdeeld en je gegrilde eten niet gelijkmatig wordt verwarmd. Als je de roestvrijstalen bakplaat te snel verwarmt, zet hij uit naarmate de temperatuur stijgt en kan hij zelfs barsten. Wees voorzichtig bij het grillen met een plancha van roestvrij staal.

Hoe brand ik de planchaplaat in?

Het inbranden van de gietijzeren plancha is alleen nodig als het een niet geëmailleerde plaat is. Door de verbranding ontstaat er een beschermlaag die er, net als bij emaille, voor zorgt dat er geen etensresten op de grillplaat terechtkomen. Inbranden is dus niet nodig voor platen van geëmailleerd gietijzer, die al een beschermlaag hebben.

Er zijn verschillende methoden die u kunt gebruiken om uw plancha-grill op smaak te brengen. We laten je graag kennismaken met de bekendste variant met veel olie, groenten en zout:

  • Doe voldoende bakolie op de plancha-grill en verwarm deze samen met zout en groenten, bijvoorbeeld aardappelschijfjes. U kunt ook komkommer- of aardappelschillen gebruiken, omdat het voedsel dan niet meer eetbaar is en moet worden weggegooid.
  • Bak het mengsel totdat het te grillen voedsel en de bakplaat zwart zijn. Gooi het voedsel na dit proces weg.
  • De grillplaat moet nu langzaam afkoelen. Maak ze schoon met heet water. Gebruik geen reinigingsmiddelen of reinigingsmiddelen, omdat deze de beschermende film aantasten.

Welke olie kan worden gebruikt?

Door de hoge hitte die op de plancha-grill heerst, sluiten de poriën van het gegrilde voedsel ook zonder olie zeer goed, zodat er nauwelijks vloeistof ontsnapt. Hierdoor blijft het vlees sappig en de groenten knapperig. Het gebruik van frituurolie heeft alleen zin als je je gerechten een bijzondere smaak en een intensievere bruining wilt geven.

Veel eetbare oliën hebben een vrij laag rookpunt, dat al op 130 °C ligt. Op een plancha kunnen echter temperaturen van meer dan 300 °C voorkomen. Het is daarom belangrijk om oliën te gebruiken die zo hoog mogelijk verhit kunnen worden. Pindaolie is hiervoor het meest geschikt, omdat het niet alleen bijzonder intens smaakt, maar ook tot zeer hoge temperatuur kan worden verwarmd, waardoor uw maaltijd compleet wordt. Maar pas op dat u niet te veel bakolie gebruikt.

Meer over planchgrills kun je te weten komen op www.planchagrillen.nl, waar je ook diverse recepten kunt vinden.