Stof zuigen

9 fouten die je moet vermijden bij het stofzuigen

Met de stofzuiger zorg je gemakkelijk voor een schoon appartement – tenminste als je het goed doet. Zelfs bij ogenschijnlijk eenvoudig werk kunnen fouten worden gemaakt.

Een van de meest elementaire schoonmaaktaken tegenwoordig is het bedienen van de stofzuiger. Door het vaak nogal luidruchtige apparaat kunnen stof, vuil en een of twee kruimels eenvoudig worden verwijderd. Wil je ook de vloer vegen, doe dit dan zeker voor het stofzuigen. Als je eerst stofzuigt en pas daarna veegt, bevuil je de schone vloer weer met stof.

Ga meteen aan de slag

Als je begint te stofzuigen met een honger naar actie, heb je helaas al de eerste fout gemaakt. Het is beter om de kamer eerst voor te bereiden. “Als je de stoelen op tafel zet, heb je veel meer ruimte om te stofzuigen”, zegt Rosemarie Weber van het DHB-huishoudnetwerk, Landesverband Bayern e.V., in een interview met myHOMEBOOK. Kleine onderdelen zoals speelgoed moeten ook van tevoren worden opgeborgen om het u gemakkelijker te maken.

Stofzuigen met een volle zak

Controleer voordat je aan de slag gaat de inhoud van de stofzuigerzak. Als de zak vol is, moet deze worden vervangen. “Je moet vooraf controleren of het apparaat in orde is en of er nog ruimte in de tas is”. “De zak moet ook in het apparaat passen.” Als je tijdens het stofzuigen ontdekt dat de zak niet past of vol is, moet je helaas helemaal opnieuw beginnen. “Je moet ook letten op het display op de stofzuiger, als die er is”, zegt Weber. Als de zak te vol is, neemt de zuigkracht merkbaar af. Het filter moet ook regelmatig worden vervangen of gereinigd, afhankelijk van het model stofzuiger. In goede staat filtert deze de lucht die er aan de achterkant uit komt, bijvoorbeeld om pollen te verwijderen.

Tapijtranden stofzuigen

“Tapijtranden mogen niet worden gestofzuigd, omdat ze vast komen te zitten in het opzetstuk en de borstels”, beveelt Weber aan. Het is daarom beter om ze droog te borstelen zodat ze niet beschadigd raken.

Stofzuigen onder de kasten als laatste

Velen beginnen midden in de kamer te stofzuigen. Maar dat klopt niet. “Eerst moet je onder de meubels stofzuigen”, zegt de expert. Dan zijn er nog de vrije plekken.

Duwen in plaats van trekken

Niet alleen de volgorde, maar ook de juiste richting is belangrijk bij het stofzuigen. “Van achteren naar voren” Anders duw je het vuil voor je uit. Stof wordt het best aangezogen bij het trekken. “Meestal stofzuig je in stroken van de achterkant naar de voorkant van de deur”, legt Weber uit. Een alternatief is “eilandstofzuigen”, waarbij afzonderlijke delen van de kamer stervormig worden gestofzuigd. Volgens Weber is deze methode geschikt voor ruimtes met veel meubilair.

Verkeerde stofzuiger of accessoires

De meeste stofzuigers hebben zuignappen met verschillende toepassingsgebieden. De uitklapbare borstels zijn bijzonder geschikt voor gladde oppervlakken zoals houten vloeren of tegels, terwijl ze op tapijtvloeren onbruikbaar zijn. Vouw dan de borstelring in. Verwijder na het stofzuigen ook de borstels van stof en haren die daar vast komen te zitten. “Meestal zijn er ook speciale mondstukken voor voegen of stoffering”, vult Weber aan. Hierdoor kom je in de krapste bochten.

De juiste stofzuiger kun je vinden in onze beste stofzuiger 5top.

Onjuiste hoogteverstelling

Veel buizen kunnen in lengte worden aangepast aan uw eigen lichaamslengte, zodat u niet hoeft te bukken. Zo bescherm je niet alleen je rug, maar stofzuig je ook een groter gebied.

Natte vloeren stofzuigen

Deze fout kan vooral in de badkamer voorkomen. “Natte dingen moet je niet opzuigen, anders kan de stofzuiger gaan stinken”. Veeg na het stofzuigen altijd af met een vochtige doek.

Filters niet regelmatig vervangen

Niet alleen de stofzuigerzak, maar ook het filter moet regelmatig worden vervangen. Het zogenaamde motorfilter bevindt zich tussen de zak en de motor in de behuizing. Het bestaat meestal uit een vliesstof en een kunststof rooster. Ook hier hoopt zich na verloop van tijd vuil op en verstopt het filter. Dan zuigt het apparaat het stof niet meer goed aan. In de handleiding van de stofzuiger staat hoe vaak je het filter moet vervangen. Afhankelijk van het gebruik is het meestal nodig om het gebruikte filter twee keer per jaar te vervangen door een nieuw exemplaar.